Na korpus prům 28 cm:
8 vajec -žloutky a bílky oddělit
300 g moučka cukr
350g mletých vlašských ořechů
šťáva a kůra z jednoho citronu
a trochu té mouky ( pol. mouka asi 100g)
Krém:
3 žloutky
3 lžíce cukru krupice
nastrouhaná kůra z 2-3 pomerančů
brandy (já použila metaxu) asi 5 cl
šlehačka 500ml
mascarpone 400g
12 plátků želatiny
Korpus připravujeme jako klasické piškotové těsto s tou obměnou že přidáváme mleté ořechy.
Nejprve šleháme žloutky s cukrem do husté pěny a přidáme šťávu a kůru z citronu. V druhé míse vyšleháme z bílků tuhý sníh. Do žloutkové pěny postupně lehce zašleháme ořechy s moukou, přidáme část bílkového sněhu, aby se nám těsto lépe promíchávalo. Těsto promícháváme už jen ručně pomocí stěrky. Když už jsou ořechy pěkně zamíchané do těsta přidáme zbytek sněhu a jen lehce obracíme a zapracujeme zbytek sněhu do těsta, aby těsto bylo nadýchané, pěnové. Do dortové formy do spodku zavřeme pečící papír. Okraje formy už nevymazáváme. Těsto se sice k okrajům připeče, ale zůstane nám požadovaný průměr korpusu a korpus i zůstane všude stejně vysoký. Pečeme při 160 °C asi 50-60 min. Zda je korpus upečený vyzkoušíme vpíchnutím špejle a když se těsto na špejli nelepí, korpus je hotov. Vytáhneme a necháme pozvolna vychladnout. Pak okraje korpusu odkrojíme ostrým nožem, překlopíme vzhůru a sundáme papír ze spodní části. napícháme z boku párátka a korpus 2x vodorovně prokrojíme zubatým dlouhým nožem a vzniknou nám 3 pláty, na ně budeme vrstvit krém.
Krém je jednoduchý. Šlehání obstará robot. :) Šleháme žloutky, cukr, pomerančovou kůru do husté pěny, přidáme brandy či pomerančový likér, pak zašleháme mascarpone a rozpuštěnou želatinu, kterou jsme si před tím namočili ve studené vodě. Želatinu rychle zozpustíte v mikrovlnce, stačí pár sekund. Pak do směsi zašleháme vyšlehanou tuhou šlehačku. Tuhnoucím krémem naplníme korpus.
Celý dort jsme potom potáhla rozváleným marcipánem. Použila jsem 500g balení 30% marcipánu od Kovandů. Práce je celkem snadná. Rozválíme na pocukrovaném stole a plát přeneseme na korpus.
Jo ještě jsem celý korpus pomazala máslovým krémem, aby marcipán na dortu dobře držel. Zbytek marcipánu jsem ještě použila na ozdobné kuličky, které jsem kladla na okraj dolní části dortu, tím se zakryje odkrojené zakončení marcipánové hmoty.
Pak aby byl povrch lesklý tak jsem povrch potřela alkoholem, metaxou.
Dekorace
Na dekor dortu jsem použila půlky ořechů, které jsem nalepila cukrovým sirupem po bocích dortu, na vrch dortu jsem ořechy posekala.
Pak jsem si svařila cukrový sirup až na karamel a z chladnoucího karamelu jsem se snažila odlít karamelovou nit. Karamel jsem lila na pečící plech pomazaný trochou oleje, aby se nepřilepil. Do zbylého karamelu v rendlíku jsem přilila trochu vody a znovu chvíli vařila, aby mi vznikla polotekutá hmota, kterou jsem polila vrch dortu. Pak jsem opatrně na dort přenesla vytvořené karamelové nitě.
Při práci s karamelem je dobré býti obezřetný, je to horká hmota, tak ať si nepopálíte prsty jako já. Někdy to jinak nejde. :))
Žádné komentáře:
Okomentovat